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Hydro One has applied to the Ontario Energy Board (the “Board”) for an order granting 
leave to construct approximately 13 kilometers of transmission line in the Windsor-
Essex area and to install optic ground wire (“OPGW”) on existing and new towers as 
part of the Supply to Essex County Transmission Reinforcement (“SECTR”) project.  
The Application was filed on January 22, 2014, under s. 92 of the Ontario Energy Board 
Act, 1998, S.O. 1998, c.15, Schedule B (the “Act”).   
 
The Board issued a Notice of Application and Hearing (“Notice”) on February 13, 2014.  
The Notice was published and served in accordance with the Board’s Letter of 
Direction.  
 
On March 31, 2014, the Board issued Procedural Order No. 1 in which amongst other 
things it granted intervenor status to the following parties: Comber Wind Limited 
Partnership, E.L.K. Energy Inc., Entegrus Powerlines Inc., Enwin Utilities, Essex 
Powerlines Corporation, the Independent Electricity System Operator and the Ontario 
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Power Authority.  
 
On July 22, 2014, the Board issued Procedural Order No. 2 and determined that before 
considering the merits of the application, it would first consider the threshold issue of 
what are the transmission facilities that fall under the scope of s. 92 of the Act and for 
which an applicant must seek Board approval.  The Board received submissions from 
Hydro One and Board staff on the threshold questions.  
 
On November 26, 2014, the Board received a letter from counsel for E.L.K. Energy Inc., 
Entegrus Powerlines Inc. and Essex Powerlines Corporation.  The Board is considering 
the matters that have been raised in that letter and will provide further procedural 
guidance in due course.  
 
DECISION ON THRESHOLD QUESTIONS 
 
Background 
The Board's power to grant an applicant leave to construct electricity facilities is set out 
in s. 92 (1) of the Act which states:  
 

92 (1) No person shall construct, expand or reinforce an electricity transmission 
line or an electricity distribution line or make an interconnection without first 
obtaining from the Board an order granting leave to construct, expand or 
reinforce such line or interconnection.  

 
S. 89 of the Act defines “electricity transmission line” as: “... a line, transformers, plant or 
equipment used for conveying electricity at voltages higher than 50 kilovolts”. 
 
Ontario Regulation 161/99, section 6.2(1) provides: 
 
 6.2(1) Subsection 92(1) of the Act does not apply to,  

(c) a person that constructs or reinforces an electricity transmission line that 
is 2 kilometres or less in length;  

(d) a person that expands an electricity transmission line in length by 2 
kilometres or less; 

 
The SECTR project includes the following facilities and work:  

i. construction of approximately 13 kilometers of new 230 kV double-circuit 
transmission line on steel lattice towers on a new right-of-way;  
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ii. installation of OPGW on new and existing towers; and  
iii. building of a new 230/27.6 kV Leamington Transformer Station (“Leamington 

TS”).  
 
The threshold questions arise because Hydro One is requesting a Board order pursuant 
to s. 92 of the Act granting it leave to construct the proposed transmission line and to 
install OPGW but it is not asking for a similar order for the construction of the 
Leamington TS.  Although the Leamington TS is part of the SECTR project and is 
proposed to be built in conjunction with the transmission line, Board approval is not 
being sought for the construction of the Leamington TS. 
 
Accordingly, the Board sought submissions from parties on: “…. what transmission 
facilities fall under the scope of s. 92 of the Act and for which an applicant must seek 
leave of the Board to construct, expand or reinforce."  Further, the Board invited Hydro 
One to clarify its position in relation to the approvals it is seeking.  
 
Hydro One’s Argument 
 
Hydro One submitted that approval for the Leamington TS is not required by s. 92 of the 
Act.  Hydro One submitted that although s. 89 of the Act defines electricity "transmission 
lines" to include "transformers", "plant" and "equipment", O. Reg. 161/99, s. 6.2(1), 
contains criteria which limit the application of s. 92 to transmission lines greater than 2 
kilometres in length.  Hydro One submitted that it was important to note that Regulation 
161/99 does not contain corresponding criteria for stations - that is, there is no 
materiality threshold for the Board’s review in regard to stations, as there is for lines.  In 
Hydro One's view the intent of this exclusion is to focus the application of s. 92 on lines 
and not stations.  Hydro One submitted that while the exclusion of stations from 
Regulation 161/99 could be interpreted to mean that approval under s. 92 is required for 
all transformer station construction, such an interpretation would be impractical to 
implement and contrary to the intent of the legislation.  
 
Hydro One further submitted that s.92(1) of the Act should not be interpreted to mean 
that leave to construct approval is required for the construction of transformers, plant 
and equipment used for conveying electricity at voltages higher than 50 kilovolts.  In 
Hydro One's view such an interpretation would render s.92 nonsensical and would be 
costly and inefficient to implement.  
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Hydro One submitted that it has traditionally not sought a leave to construct order for 
the construction of transformer stations, whether these stations were being constructed 
on a standalone basis, related to the construction of a transmission line not exceeding 2 
km in length or related to the construction of a line greater than 2 km in length.  
 
Hydro One referred to the Board’s Decision in EB-2013-0053, (Hydro One’s Guelph 
Area Transmission Reinforcement application) where the Board accepted that costs 
related to the construction of the Inverhaugh S.S (a transmission station) would be 
reviewed in a subsequent rate application and no leave to construct order was sought 
for the construction of Inverhaugh S.S and none was granted. 
 
Hydro One also referred to section 4.3 of the Board’s Filing Requirements for 
Applications under s. 92 of the Act, dated July 31, 2014 (“Filing Requirements”) and 
submitted that the emphasis of these requirements is on line work rather than station 
work.  
 
With respect to the approval sought for the installation of OPGW, Hydro One submitted 
that it considers OPGW to be a part of the proposed transmission line and therefore 
approval is being sought as part of the line approval. 
 
Board Staff’s Argument 
 
Board staff submitted that based on the definition of “transmission lines” in s. 89 of the 
Act which includes “transformers”, “plant” and “equipment used for conveying electricity 
at voltages higher than 50 kilovolts”, approval for the Leamington TS and OPGW under 
s.92 of the Act is required.  Staff submitted that the Regulation and underlying 
legislation require that Board approval is required for the construction of transformers, 
plant and equipment if they are related to a transmission line that is greater than 2 km in 
length but did not provide any analysis as to how the language of the regulation can be 
interpreted so as to support this contention.  
 
With respect to the installation of OPGW, Board staff submitted that if the Board decides 
to approve the installation of OPGW that it may wish to qualify its approval as pertaining 
to the operation of the transmission line.  
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Board Findings 
 
Transformer Stations 
The Board finds that transformer stations require approval under section 92 if they are 
associated with the construction of a line which exceeds 2 km in length, and are exempt 
if they are not. 
 
The Board makes this finding based on its reading of section 6.2(1) of O.Reg 161/99 in 
conjunction with the definition of “electricity transmission line” in section 89 of the Act. 
 
Substituting the full definition for the words “electricity transmission line” in section 
6.2(1) of O.Reg 161/99 means it reads as follows: 
 

6.2(1) Subsection 92(1) of the Act does not apply to,  
 
(c) a person that constructs or reinforces a “ line, transformers, plant or 
equipment used for conveying electricity at voltages higher than 50 
kilovolts” that is 2 kilometres or less in length;  

 
(d) a person that expands a “line, transformers, plant or equipment used for 
conveying electricity at voltages higher than 50 kilovolts” in length by 2 
kilometres or less;  

 
It is important in the Board’s view to consider all parts of the definition, including the 
words “for conveying electricity”.  Transformers, plant and equipment are not included in 
the definition unless they are used for conveying electricity.  They cannot convey 
electricity unless there is a line which connects the transformer, plant or equipment to 
the transmission system. 
 
In some cases, often referred to as “stand-alone” transformer stations, the line will be 
very short and clearly less than 2 kilometres.  As a result the transformer station will be 
exempt. 
 
In cases where the line, transformer and other equipment is part of a project all of which 
together will convey electricity at more than 50 kilovolts, and the line is more than 2 
kilometres in length, the entire project must be approved under section 92, as it is not 
exempt, and all the components are included in the definition of an electricity 
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transmission line. 
 
The Board has not given any weight to the arguments relying on the Filing 
Requirements as it does not consider the Filing Requirements to be a determinative 
authority in defining the scope of s. 92(1) of the Act and O.Reg 161/99.  The filing 
requirements should flow from a proper interpretation of the legislation and not the other 
way around.  
 
OPGW 
 
With respect to the installation of OPGW, the Board finds that the OPGW should not be 
identified as a separate facility for approval under s. 92.  To the extent that it is an 
integral component of the transmission line and is required for the operation of the 
transmission line it forms part of the project that is being approved as plant and 
equipment used to convey electricity at voltages higher than 50 kilovolts.  To approve it 
as a separate asset would have no meaning as it does not supply any function related 
to the conveyance of electricity on a standalone basis. 
 
Any installed functionality or communication capacity that is installed beyond what is 
required for the operation of the transmission line is not covered by the Board’s leave to 
construct order.  
 
DATED at Toronto, December 16, 2014 
 
ONTARIO ENERGY BOARD 
 
Original signed by 
 
Ken Quesnelle 
Presiding Member 
 
Original signed by 
 
Cathy Spoel 
Board Member 
 
Original signed by 
 
Christine Long 
Board Member 


